Dobijanje Shea putera

Postojbina ove biljke je zapadna Afrika, od Kameruna do Malija. Uzgoj je pravi izazov i zahteva ogromno strpljenje jer biljka daje plodove tek nakon 15 godina, a najplodnija su stabla starija od 100 godina.

Plodovi se tradicionalno koriste za dobijanje ulja (maslaca). Oduvek je maslac bio pravi spas za kožu i zaštitu od vruće, suve ili vlažne klime, a majke su njime premazivale kožu tek rođenih beba kako bi sprečile njeno isušivanje. U etnobotaničkom istraživanju otkriveno je da su tradicionalno žene pravile maslac iz ploda (neki autori tvrde da je otuda i naziv SHE).

Šta je to čarobno u Shea puteru?

Bogat je zasićenima (stearinska, palmitinska) i nezasićenom omega-9, oleinskom kiselinom. Bogatstvo zasićenim masnim kiselinama upravo i daje konzistenciju maslaca na sobnoj temperaturi.

Uravnotežen odnos zasićenih i nezasićenih masnih kiselina čini puter jako okluzivnim, što znači da on stvara film na koži koji sprečava gubitak vlage iz kože.

Moderna kozmetika u tu namenu već više od 100 godina koristi običan vazelin ili parafin, naftne derivate koji su takođe okluzivni, ali nisu hranjivi za kožu, odnosno koža u svom metabolizmu ne može iskoristiti molekule iz tih supstanci. Za razliku od njih, koža metabolički iskorišćava molekule shea putera, a istovremeno je sam puter okluzivan. Tako dobijamo zanimljivu dva u jedan kombinaciju, a sam shea puter neki su prozvali vazelinom novog doba. Imajući na umu istorijski razvoj kozmetičke industrije, možemo reći da su sve do sada vazelin i parafin bili samo bleda zamena za ovaj puter. Nijedna evropska biljka ne daje takav tip maslaca, a okluzivnost se tradicionalno kod nas pokušavala dobiti mešanjem pčelinjeg voska i biljnih ulja. Samo je u Srednjoj i Severnoj Americi postojao kakav-takav ekvivalent, a to je vosak jojobe, koji su lokalni Indijanci koristili za zaštitu od suve pustinjske klime. Trebalo je doći vreme globalizacije da iskoristimo ovo prirodno bogatstvo.

Druga važna komponenta su tzv. neosapunjive tvari, odnosno molekuli koji nisu klasični trigliceridi ulja i masti, nego su samo u njima otopljeni. U shea puteru reč je o esterima cimetne kiseline. Sintetičke varijante ove vrste spojeva korišćeni su u kremama za sunčanje, zbog svojstva apsorpcije štetnog UV zračenja. Oni shea puteru daju isto delovanje, ali ne očekujte od njega neki spektakularni zaštitni faktor (ispod 8). No, to je sasvim dovoljno da se koristi, u kombinaciji s drugima uljima u prirodnim puterima, uljima i kremama za zaštitu od sunca, kao i u balzamima za usne.

Važna je opaska da samo nerafinisani shea puter ima najveću koncentraciju estera cimetne kiseline.

Spas za suvu kožu

Ako je kozmetika testirana u afričkoj klimi tokom proteklih vekova, to onda nešto znači. U današnje doba vlada prava eksplozija problema sa suvom kožom, što uključuje i sve rašireniji atopijski dermatitis. Razloga zbog kojih je do te eksplozije došlo je zaista puno, od prehrane do imunoloških uzroka, što potvrđuje činjenicu da raste potražnja za svim sredstvima koja sprečavaju isušivanje kože. Shea puter ovde gotovo dolazi na tron moderno-tradicionalnog pristupa. Svoje mesto nalazi u kozmetici tipa „SOS za suvu kožu“, pogotovo ruku, nogu i lica, ali i u već spominjanim balzamima za usne, zbog hranjivog učinka i zaštite kože od UV zračenja. Dolazi u raznim kombinacijama, različitim emulzijskim sastavima, gelovima za tuširanje za jako suvu kožu, pa sve do najjednostavnijeg oblika – čistog shea maslaca.

Velika prednost shea maslaca jeste njegova sigurnost. Čak i vrlo osetljiva koža atopičara gotovo nikad loše ne reaguje na njega, a siguran je za upotrebu i kod vrlo malih beba. U čistom obliku, najčešće se primenjuje na mokru kožu posle tuširanja kako bi se maksimalno iskoristio okluzivni učinak i sačuvala vlažnost kože. Dermatolozima je taj pristup vrlo poznat. Njegov prividni nedostatak, nizak nivo polinezasićenih masnih kiselina, vrlo se lako rešava kombinovanjem shea putera sa uljima bogatim takvim masnim kiselinama. Shea puter lako prima i do 40 posto drugih biljnih ulja, a da pritom zadrži konzistenciju maslaca. Najčešće se kombinuje sa uljima bogatim gama-linolenskom kiselinom(noćurak, boražina, ulje semenki crnog ribiza). Već je i kućna priprema vrlo jednostavna, jer je dovoljno pomešati shea puter i ulja, da se dobije ugodan maslac, prikladan pogotovo za negu suve i kože koja se peruta.

Kad ne bi bilo ove biljke, kozmetička industrija ostala bi bez važnog sastojka. Polako je potisnuo i farmaceutski tradicionalno koriščeni kakao puter.

klementina

Author klementina

More posts by klementina

Leave a Reply